Luontoterveyttä varhaiskasvatukseen -hankkeessa välitetään tietoa luontoterveydestä ja selvitetään päiväkotien luontotoimintaa Etelä-Karjalassa. Hanke alkoi vuoden 2024 alussa ja päättyy kesällä 2025.

Päiväkodit ovat hyvä paikka lisätä lasten luontokosketusta ja parantaa luontosuhdetta, sillä varhaiskasvatuksen kautta saavutetaan koko ikäluokka. Päiväkodeissa lasten kosketus luontoon voi olla säännöllistä, ja luontosuhdetta voidaan kehittää tarjoamalla erilaisia ja positiivisia luontokokemuksia sekä tutkimista ja pohdiskelua omasta lähiluonnosta.

Kosketus luontoon ja sen mikrobeihin on tärkeää kaiken ikäisille, mutta erityisesti lapsille. Luonnon mikrobit parantavat vastustuskykyä ja immuunijärjestelmän toimintaa ja ehkäisevät immuunijärjestelmän häiriöistä johtuvien sairauksien, kuten allergioiden syntyä. Luonto on oivallinen oppimisympäristö ja vaikuttaa myös mielen hyvinvointiin.

1,5 vuotisessa hankkeessa selvitetään ensin päiväkotien luontotoimintaa sekä pihojen ja lähiympäristöjen luontoa. Tulosten perusteella tehdään kehittämissuosituksia lasten luontokontaktien lisäämiseksi. Hankkeen aikana välitetään tietoa luonnon terveysvaikutuksista niin päättäjille, päiväkodeissa työskenteleville kuin lasten vanhemmille. Lisäksi lisätään käytännössä lasten luontokosketusta järjestämällä luontopäiviä esikouluikäisille. Hankkeen pitkän tähtäimen tavoitteena on edistää terveellisiä elintapoja sekä mahdollistaa kansalaisille luontokontaktien lisääminen ja luontosuhteen vahvistaminen.

Kaksi lasta hyppii koivun kantojen päällä. Taustalla syksyistä metsää.

Lapset ja luonto-webinaari

Hanke järjesti Lapset ja luonto-webinaarin 31.10.2024. Webinaarissa oli tutkittua tietoa luonnon terveysvaikutuksista ja kuultiin päiväkotien luontotoiminnasta ja Etelä-Karjalan päiväkotien luontokyselyn tuloksista sekä haettiin ratkaisuja miten lasten luontosuhdetta voidaan parantaa ja kosketusta luontoon lisätä. Webinaariin ilmoittautuneita oli 424. Osa esityksistä on katsottavissa Webinaarit -sivuilla ja loput tulevat sinne lähiaikoina.

Katso vaikka mitä käyttäytymisen eroja on havaittu asfalttipihalla ja viherpihalla aikaa viettävillä lapsilla (Suvi Pohjola-Stenroosin esitys), mikä on tutkimuksissa osoittautunut lasten mielestä kiinnostavimmaksi luonnossa (Taina Laaksoharju) tai mitä mieltä lapset itse ovat luontoretkistä (Sami Joronen).

Kysely päiväkotien luontotoiminnasta

Kyselyyn varhaiskasvatuksen luontotoiminnasta vastailtiin huhti-toukokuussa. Vastauksia (n= 207) saatiin kaikista Etelä-Karjalan kunnista ja noin 80 %:sta (53) maakunnan 67 päiväkodista. Tiivistelmä tuloksista on luettavissa Allergia, iho & astma -lehdestä 4/2024 (avaa pdf tästä, 3,8 Mt) ja koko raporttiin pääset tästä linkistä (avaa pdf tästä, 6,0 Mt).

Päiväkotien pihat saivat kritiikkiä henkilökunnalta. Ne olivat usein hiekkaisia ja puiden varjo puuttui. Uudet pihat puolestaan olivat yhä useammin keinotekoisilla materiaaleilla peitettyjä. Luontotoimintaa oli kuitenkin usein varsin aktiivista, sillä lähiluonto tarjosi usein siihen hyvät puitteet. Ei kuitenkaan aina. Osalla luontotoiminta oli satunnaista, koska luontoa ei löytynyt pihalta tai lähialueelta. Lapset ja Luonto-webinaarin esitys tuloksista on katsottavissa webinaarit -sivulla (Juha Jantunen).

Esiopetuksen luontopäivät

Imatran ja Lappeenrannan päiväkodeissa järjestettiin 31 luontopäivää, joihin osallistui 430 lasta ja 80 aikuista keväällä ja syksyllä 2024. Päivän annos luontokosketusta saatiin etsimällä ötököitä kasvillisuuden seasta, kivien ja lahopuiden alta. Sisällä löytöjä tutkittiin mikroskoopeilla ja suurennuslaseilla. Lopuksi ötökät vapautettiin takaisin luontoon.

Vinkkejä luontotoimintaan on Lippo Liito-oravan tehtäväkirjasta, jonka voi ladata tästä (avaa pdf, 7,4 Mt).

Lapsia keväisessä metsässä, jossa puiden lehdet ovat hiirenkorvalla, maassa vihreää sammalta ja etualalla maassa lahopuu.

Luontoterveyttä varhaiskasvatukseen -hankkeelle myönnettiin avustus Etelä-Karjalan liiton Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman (AKKE) rahoituksesta.