Keväällä 2014 toteutettiin valtakunnallinen varhaiskasvatuskysely, jonka tavoitteena oli profiloida suomalaiset päiväkodit luontosuhteen ja ”-altistuksen” perusteella. Kysely uusittiin vuonna 2023.
Kyselyt toteutettiin yhdessä Varhaiskasvatuksen opettajien liiton (VOL; silloin nimellä Lastentarhanopettajaliitto) kanssa ja niillä haettiin vastauksia kysymyksiin: minkälaiset puitteet luonto antaa päiväkodille, miten lähiympäristöä nykyisin hyödynnetään päiväkotitoiminnassa ja miten erilaisiin luontotoimintoihin suhtaudutaan? Ensimmäiseen kyselyyn saatiin vastaus noin joka viidennestä päiväkodista (768) ja toisessa vastauksia oli hieman tätä vähemmän (649). Myös kysymyksien määrä oli vähän pienempi jälkimmäisessä kyselyssä, mutta muuten toteutus ja sanamuodot säilytettiin samoina, jotta tuloksia voitiin luotettavasti verrata keskenään.
Erot vuosina 2014 ja 2023 toteutettujen kyselyiden välillä olivat pieniä, mutta usean kysymyksen samansuuntaiset vastaukset osoittivat muutoksia tapahtuneen. Luontotoiminta oli pääosin lisääntynyt, mutta päiväkotien pihat ja sisätilat ovat muuttuneet luonnottomampaan suuntaan.
Päiväkotien pihat olivat suurelta osin hiekkaa, asfalttia, betonia tai muuta maata peittävää ainesta. Vastaajia pyydettiin arvioimaan kaksi suurinta pihaa peittävää materiaalia. Kymmenen vuoden aikana asfaltin ja betonin osuus oli kasvanut (29 % -> 46 %), hiekan (85 % -> 78 %) ja nurmikon (46 % -> 39 %) pienentynyt.
Tulosten perusteella lähes 80 % päiväkodeista sijoittui niin, että niiden lähistöltä löytyi ”riittävästi” luonnonympäristöä – metsää, niittyä, kallioita, joutomaata ja puistoa, jossa maata ei ole peitetty hiekalla tai asfaltilla. Lyhyen matkan takia myös luonnonympäristöön siirtyminen arvioitiin yleensä helpoksi.
Joka kolmannessa päiväkodissa siirtymistä vaikeutti tarvittavan henkilöstön riittämättömyys tai kielteiset asenteet. Kymmenen vuoden aikana asenteet olivat parantuneet, mutta on parantamisen varaa. Useimmat vastaajista ymmärtävät lähiluonnon voimavarana ja sen mahdollisuudet monipuolisen toiminnan lähteenä, vaikka siihen ei olisi erityistä koulutusta saanutkaan.
Luontoryhmien määrä oli vähentynyt. Vuonna 2023 vielä 15 prosentissa päiväkodeista on luontoryhmä ja/tai ohjattua luontotoimintaa. ”Jotakin sinne päin” mainittiin lisäksi 17 % päiväkodeista. Yhteenlaskettu luku oli kuitenkin 8 prosenttiyksikköä pienempi kuin kymmenen vuotta aikaisemmin. Muu luontotoimintaa, kuten luonnossa leikkimistä, retkiä ja askartelua oli nyt aikaisempaa enemmän.
Kirjallisia vastauksia lukiessa huomaa kuinka erilaisissa ympäristöissä päiväkodit toimivat. Monella luontopaikka on lähellä, toisissa matka on tehtävä linja-autolla tai lähimetsässä vaarana ovat roskat, risukot ja metsään heitetyt neulat.
Lue lisää
Lataa vuosien 2014 ja 2023 yhdistetty raportti tästä Valtakunnalliset varhaiskasvatuksen luontokyselyt 2014 ja 2023 (pdf 6,0 Mt).
Tutustu Etelä-Karjalan Luontoterveyttä varhaiskasvatukseen -hankkeeseen. Siirry hankkeen sivulle tästä.